Wel waarde, geen geld

Kun je een goed congres voor 339 mensen organiseren zonder geld te vragen?

Ja, dat kan. Permanent Beta doet het al jaren. Net zoals bijvoorbeeld bij Seats2Meet (bekend van de ‘gratis’ werk- en ontmoetingsplekken) vindt er geen directe verrekening plaats. Toch creëren de deelnemers, de organisatie en de aanbieder van de plek waarde. In het vertrouwen dat wat de één nu voor de ander doet, op een of andere manier ooit weer bij hem of haar terugkomt. En zelfs dat hoeft niet! Eigenlijk werkt het net zo als vriendschappen werken.

Bij Permanent Beta kennen ze het klappen van de zweep. Een van de ‘regisseurs’ van Permanent Beta, Martijn Aslander (onder meer bekend van het boek Easycratie en van zijn optredens op congressen) experimenteert al jaren doorlopend met alternatieve waardemodellen, om uit het paradigma ’tijd ruilen voor geld’ te komen.

Van ICT tot meditatie
Gisteren was ik op de 4e Permanent Beta dag in De Nieuwe Stad. De derde editie, vorig jaar, vond ik heel inspirerend. Deze vierde was dat eveneens. Allerlei thema’s kwamen aan bod, van technologie tot en met – voor het eerst – meditatiesessies.

“Permanent Beta brengt mensen samen om kennis te delen over technologie, wetenschap en kunst. Wij geloven in delen omdat we het leuk en belangrijk vinden, niet om te krijgen. Wij geloven in het creëren door middel van creativiteit, niet door middel van geld of macht.”

Hé, dat doe ik ook
Aan het eind van de dag sprak ik Martijn Aslander. En tot mijn vreugde realiseerde ik me, dat ik veel elementen van de inspirerende opzet van deze dag intuïtief zelf ook al graag gebruik. Recent nog bij FANwoude, en tien jaar geleden met de iLab’s. Misschien spreekt Permanent Beta me ook daarom wel zo aan. Deze aanpak is gericht op de lange termijn, niet kortzichtig. Met veel zelforganisatie en een relaxte sfeer die opent en je energie geeft!

Gratis rijk
Die mooie dag, vol boeiende workshops en sessies, mocht ik gratis bijwonen. Net als die 338 anderen. Waar ik kon, bracht ik als deelnemer de waarde in van de kennis, ervaring en betrokkenheid waarover ik beschik. En ik deed contacten, kennis en ervaringen op die ik in de toekomst kan benutten. Ik ging rijker naar huis. Zonder dat er geld aan te pas was gekomen.