Transformatie maatschappij begint bij jezelf

Transformatie maatschappij begint bij jezelf

Wow, wat een aansprekend artikel op de site r-evolutie.be over hoe Jan Rotmans nu ook de slag maakt door naar ‘binnen te gaan’ en niet meer op afgescheiden manier, buiten zichzelf, over transformatie te spreken. Dat was precies waarop ik hem zo’n 2 jaar geleden ook op aansprak.

Sprong in het diepe

Veel van wat ik lees gaat precies over wat ik met mijn netwerk en coachees doe. Rotmans:

De angst erkennen, is de lastigste fase. Op het moment dat je dat eenmaal doet, kom je tot zelfinzicht en kun je proberen die angst in positieve energie om te zetten. Dan is de stap niet zo heel groot meer naar werkelijk springen. Maar op het moment dat je het durft, wordt het niet makkelijker. Het wordt vaak zelfs moeilijker, maar ik heb nog nooit iemand meegemaakt die daar spijt van had en terug wilde. Dat is de hoop die ik mensen wil meegeven.

In veel van van de citaten hoor ik mijzelf praten. Zoals dit:

Net zo goed als je bij systemen een crisis nodig hebt, heb je in je persoonlijke leven ook wel zo’n kantelmoment nodig. Ik durf niet te beweren dat het een noodzakelijke voorwaarde is, maar ik heb de afgelopen tien jaar toch wel honderden mensen gesproken die ook hele heftige dingen hebben meegemaakt en daardoor intrinsiek veranderden.

Een betere wereld begint bij jezelf

Het artikel eindigt met een paar mooie wijsheden:

De oorzaak van de grote maatschappelijke en economische vraagstukken waar wij nu mee geconfronteerd worden, gaat ver terug en ligt ten diepste in onszelf, concludeert Rotmans in Omwenteling. Om verder te komen als mens in je persoonlijke transformatie moet je dieper in jezelf graven en verbinding maken met je wezenlijke zelf. Daarvoor moeten we ons eerst los kunnen maken van ons ego dat zich bezighoudt met macht, status en bezit.

De angst omarmen en overwinnen kan alleen door dieper in onszelf te zoeken naar wie we werkelijk zijn. Pas dan maken we in onszelf de verbinding tussen hoofd en hart, en ontstaat een gevoel van eenheid. In het realiseren van die verbindingen tussen hoofd en hart ligt de grote uitdaging voor ons allen. Op het moment dat die verbinding tussen hoofd en hart eenmaal tot stand is gekomen, is het proces onomkeerbaar.

Lees het volledige artikel met Jan Rotmans hier.

https://iq-eq-sq.iesberg.nl/in-5-stappen-meer-jezelf/

[table id=1 /]

Wil jij beklijvende stappen maken? Neem dan contact op