Schaduwkant van spirituele gemeenschappen

Schaduwkant van spirituele gemeenschappen

Ben je op het pad van bewustzijn en kom je in aanraking met spirituele gemeenschappen? Dan kan ik je dit artikel aanbevelen: Misbruik in het boeddhisme: egoprojectie, overgave en groepsdynamiek aanraden. Ook interessant voor als je in hiërarchische systemen verkeert, en wie doet dat niet? Ik herken veel in het artikel van Kitty Arends, waaraan ook psychotherapeut Linda Graham, gestalttherapeut Tom Hannes, hoogleraar Aziatische studies Paul van der Velde en schrijver Jan Geurtz meewerkten.

Boeiend om te lezen hoe (ook) spirituele leiders de neiging hebben om alles terug te kaatsen en hun eigen schaduw moeilijk kunnen aankijken. Ze komen in de verleiding om ongezonde afhankelijkheid te creëren en misbruik te maken van de kwetsbaarheid van anderen. Ik citeer: “Het is een wet in de systeempsychologie: degene die hoger in rang staat heeft een grotere verantwoordelijkheid in de manier waarop de relatie vorm krijgt”.

Die wetten gelden overal. En ook op een plek voor bewustzijnsontwikkeling zoals Venwoude, waar ik vele mensen dankbaar ben voor wat de trainingen en het wonen in de gemeenschap me heeft gegeven. Maar ook daar heb ik de schaduwkanten zien opspelen. Het is goed om je daarvan bewust te zijn als je je in welke spirituele gemeenschap dan ook begeeft.