Ricardo Semler

Ricardo Semler

Samen met zo’n 999 anderen was ik gisteren getuige van de live performance van Ricardo Semler van Semco. Was door een relatie uitgenodigd hiervoor. Zoveel belangstelling toont wel aan dat zijn aanpak velen aanspreekt. De Tegenlicht uitzending vorig jaar heeft hier vast en zeker aan bijgedragen.

Volgens Semler is het tijdperk van macht en controle definitief voorbij en gaat het in de toekomst om het kapitaliseren van zachte waarden als liefde, vertrouwen en openheid. Daarmee staat hij mijn inziens precies voor datgene wat velen in Nederland naar verlangen… Zijn bedrijf is een inspirerend voorbeeld van hoe het ook kan als je wilt loskomen van de paradigma’s uit ons industriële tijdperk:

De werknemers van Semco kiezen niet alleen hun eigen baas en salaris. Ze beslissen ook mee over de productie, beslissen zelf hoe ze zich kleden en hebben volledige inzage in de financiële cijfers van het bedrijf. Het bedrijf heeft geen secretaresses, receptionistes of ander ondersteunend personeel. Zelfs Ricardo Semler heeft geen eigen kantoor. De veranderingen hebben Semco geen windeieren gelegd. De omzet steeg van $30 miljoen in 1988 naar $212 miljoen in 2003.

Hoewel de vorm van het event van De Baak (bioscoopstelling met veel zenden en paar vragen uit de zaal) erg 1.0 is was het toch een inspirerend event. Het event leverde veel oneliners op die zich goed laten tweeten. De hashtag #semlerNL was gisteren ook een tijd trending topic op twitter, iets waar ik ook aan heb bijgedragen…

Op twitter en ook live veel bekenden tegengekomen uit het HNW (Het Nieuwe Werken) wereldje. Zij waren er natuurlijk ook allemaal bij 😉 Ik heb zelf een zgn. Storify gemaakt met een overzicht van wat tweets die voorbij kwamen en mij aanspraken. In deze blog paar highlights daaruit.

Semler doet veel waar nog weinig bewustzijn van is. En waarbij velen dénken dat ze het ook doen… Zijn succes is mijn inziens ook te danken aan zijn presence: 70% communicatie gaat niet over inhoud. Semler is daar levend bewijs van. Geen wonder dat hij zoveel vertrouwen terugkrijgt in zijn organisatie. Kern is misschien wel zijn ‘zijns’ kwaliteit van waaruit alles ontvouwt. Van binnenuit dus…

Semler probeert mensen niet te veranderen! Hij zorgt voor een context die mensen in hun kracht brengt in plaats van (onbewust) bang en angstig te maken. 4% is lui en 2% steelt. Moeten we organisaties zo inrichten dat de overige 94% daar last van heeft?

Nog een paar mooie citaten van Ricardo Semler:
Don’t challenge and try to change the ego driven managers. Change has to come from somewhere else.
1,7% van de mensen die een succesvolle innovatie ontwikkelen komt oorspronkelijk uit de branche. 98,3% dus niet! ‘Hire outsiders!’
M’n kinderen zien mijn boekenkast als een grote verzameling postzegels, en email is voor oudjes.
Na afloop hebben we een stap gemaakt met een nieuw initiatief en onder genot van lekkere kaas en wijn gereflecteerd op het Semler event. Dat leverde weer veel interessante perspectieven op. We concludeerden ook dat de grootste fout die je kunt maken is Semler te kopiëren en als een oplossing te zien. Dan zit je namelijk weer in het oude ‘veld’ van controle en beheersing!