Conscious Capatalism

Conscious Capatalism

Op 17 februari was ik aanwezig bij de bijeenkomst op Nyenrode Business University over Conscious Capitalism: ‘How to deploy Conscious Capitalism in your company?’. Het was een bijzondere bijeenkomst met Paul de Blot, Marc Gafni en Ken Wilber (laatste via skype). Nu was ik van het weekend op Venwoude waar we in klein verband 2 dagen hebben genoten van de verhalen, inzichten van Marc Gafni. Dat was een hele bijzondere ervaring, en zo hartopenend en empowerend. Ook ben ik mij hierdoor bewust geworden van het belang van ‘lineage‘ (lees hier meer hierover). Mijn inzichten op hoe onze wereld systemisch ‘werkt’ zijn wederom verruimd.

De bijeenkomst in Nyenrode deed daar zeker niet voor onder. Ik heb op basis van de tweets een Storify in elkaar gedraaid die je een impressie geeft van de bijeenkomst. Marc Gafni weet als geen ander de zaal te boeien en weet naast gedegen inhoud ook te empoweren door volkomen congruent te zijn en belichaamd zijn visie uit te dragen. Ik heb nu meermaals ervaren dat zijn verhaal telkens uniek is, in het moment, en tegelijk dezelfde kern weet te raken: our unique self!

“the scource code of our being”. Corrupt kapitalisme is de schaduw van kapitalisme, niet de essentie.

Rode draad van de bijdrage van Marc Gafni is dat ons voortbestaan en ontwikkeling te danken is aan ondernemerschap, en niet aan de overheid. Dit ondernemerschap staat nu in een kwaad daglicht, denk bijvoorbeeld aan het succes van Micheal Moore en het negatieve imago van de financiële sector. Dat heeft groot effect op onze zoals Marc dat noemt

We hebben ondernemerschap hard nodig om de uitdagingen waar we als mens voor staan het hoofd te bieden! Het deed me ook denken aan een BBC serie die ik vorig jaar zag waarin ook werd onderbouwd dat ondernemerschap de sleutel is voor onze welvaart. Ik heb zelf een bedrijf (inno-V) opgebouwd en overgedragen. Dat heeft me veel geleerd over wat ondernemerschap. Ik heb ook veel gewerkt voor overheden en deze hebben een belangrijke functie in onze samenleving maar zijn totaal ongeschikt om leidend te zijn in het zetten van stappen een nieuwe toekomst in. Kortom, ik kan zijn pleidooi alleen maar onderschrijven 😉

De enige weg voorwaarts is ondernemerschap weer te laten functioneren zoals het bedoeld was. Marc legde daarbij ook de link met onze eigen ontwikkeling en verlichting. Probleem is dat veel tradities van verlichting ‘gevangenen’ zijn van een culturele context die hun wegdrijft van de essentie. Gafni: We need to democratise enlightenment by moving beyond separatesnes. The interior of complexity is consciousness. Everyone has a unique perspective and cause in the universe”. 

Ondernemingen dienen daarvoor te werken aan:

  1. het definiëren van hun bestaansrecht (purpose)
  2. een bewust leiderschap (conscious leadership)
  3. een bewuste cultuur (conscious culture)
  4. een stakeholder model.

Ken Wilber ondersteunde het pleidooi via Skype met een grootschalig onderzoek waar hij bij betrokken is onder 450 CEO’s. De resultaten bieden hoop en laten zien dat het bedrijfsleven wel degelijk leert. Ken: “Astonishing that contrary to public opinion, businesses are really growing in their own awareness. Research consistently shows that businesses doing well are really growing in their human consciousness”. 

In het slotwoord pleitte Paul de Blot (links op foto) voor meer conscious leadership. Bedrijven met meer bewustzijn presteren beter. De Blot: “When you take capital as a goal you use your life as a tool. It should be the other way around. By reducing yourself to a tool, the meaning of life is lost.”

Een fantastische bijeenkomst al met al, en ik was zeker niet de enige die dat zo heeft ervaren. Als je meer wilt lezen kan ik je Marc’ nieuwe boek Your Unique Self: The Radical Path to Personal Enlightenment van Marc Gafni aanraden (digitaalslechts $8,49). Zie ook de website Unique Self. Of kom ook naar het Venwoude zomerfestival waar je een week lang kunt genieten van Marc Gafni (en nog veel meer)!